Yazılımla İlgili Sorunların Çözümü
Program geliştirmeyi, yemek yapmaya benzetmek doğru bir husustur diyebiliriz. Yemek yaparken, önceden yapacağımız yemeğin malzemelerini nasıl hazırlıyorsak, adım adım nasıl pişirme işlemi yapacağımızı belirliyorsak, aynı şeyler program yapmak içinde geçerlidir.
Kod Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Kodlama yaparken en önemli husus, kullanılan programlama dilinin işlevine uygun olarak programı yazmaktır. Bu hususları ele alacak olursak; noktalama işaretleri, değişken türleri, fonksiyonların nasıl kullanılacağı, döngüler, koşullar, algoritmanın işlevi gibi şeyler ön planda tutularak kodlama yapılmalıdır. Yazılım değinmiş olduğumuz kodlama işlevleri, tekrar tekrar kontrol edildiği sürece bizi, doğru ve temiz bir kodlamaya götürecektir. Kodlama yaparken analiz etme, sık sık test faaliyetlerinde bulunma, hata riskini en aza indirecektir.
Eğer programın kodlama yapısında bir sorun var ise, izlemiş olduğumuz süreç içerisinde ortaya çıkacaktır. Bir senaryo örneği verecek olursak; A firması, X müşterisine web tabanlı bir program yazıyor, A firmasının programcısı, gelişi güzel, analiz yapmadan, test etmeden, programı yazıp, X müşterisinin sunucusuna atıyor. X müşterisi de programı geliştiren firmaya güveniyor ve kendisi de web tabanlı programı nasıl olmuş diye kontrol etmiyor, reklamlarını yapmaya başlıyor yayında olan web sitesinin. X müşterisinin, web sitesini ziyaret edenler, burada yer alan hata ile karşılaştıkça, güvensizlik duyacaklar ve web sitesinin müşteri trafiği her geçen gün bu nedenden dolayı azalacak. Burada bu örneği vermemizdeki asıl amaç, bu tür güvenlik açıklarına karşın çözüm sağlamak ve ilk evrede bu süreci kontrol altına almaktır.
Programdaki Hataların Giderilme Evresi
Öncelikle programcı kodlamayı hangi dilde yazarsa yazsın, aşağıdaki hususları güzel ve etkin bir şekilde uygularsa, ileride başı ağrımadan, yazmış olduğu program etkin bir şekilde çalışacaktır.
Debug – Programcıların adım adım yazmış oldukları programı izleyebilmesi için etkin ve verimli bir husustur.
Break Point – Programcının, kullanıcı gibi yazmış olduğu kodu test etmesini sağlar, bunu adım adım sağlar.
Test etme – Sunucuya atmadan önce, programcının geliştirmiş olduğu programı, sanal sunucuda test etmesine olanak verir. Böylece, kullanıcılardan önce, kendisi hataları görmüş olur ve anında müdahale etmiş olur.
Bahsetmiş olduğumuz tüm bu süreçler göz önünde bulunur ve etkin bir şekilde uygulanırsa, hem müşteri, hem de programcı bu süreci başarılı bir şekilde yürütmüş olacaktır. Şunu son olarak dile getirmeliyiz ki, programcılıkta hataya yer yoktur, kusursuz olmalıdır kodlama.